Methodological proposal to study the viability of the peasant farming and its testing in two farms in Santiago del Estero (Argentina)

Abstract

Some authors expressed concerns about the viability of peasant production and its subsistence capacity in the current capitalist context. However, reality shows evidence of its persistence. Probably, its conception as a marginal sector, condemned to disappear, has made it difficult to understand its potential. Despite the progress made in recent years, there is no consensus about the viability of peasant production, and it is not easy to find methodological proposals to study it. This paper aims to immerse into the dilemma, using two theoretical and methodological frameworks of relevance (agroecology and production balances) that were complemented and applied in two case studies (both in Santiago del Estero, Argentina). The results indicate that peasant production may be viable, that its empirical finding is feasible, and that it can be easily usable in the field methods; however, in order to achieve this goals, it is necessary to take into account other indicators or forms of measurement, more comprehensive, than strictly economic analyzes.

https://doi.org/10.15174/au.2019.2135
PDF (Español (España))

References

Akram-Lodhi, A., & Kay, C. (2009). Neo-liberal globalization, the traits of rural accumulation and rural politics: The agrarian question in the twenty-first century. En A. Akram-Lodhi, & C. Kay, Peasants and Globalization (págs. 315–338). Abingdon and New York: Routledge.

Altieri, M., & Nicholls, C. (2000). Agroecología: teoría y práctica para una Agricultura Sustentable. Programa de las Naciones unidas para el medioambiente. (págs. 30-120). México D.F.: Red de Formación ambiental para América Latina y El Caribe.

Altieri, M., & Nicholls, C. (2007). Conversión agroecológica de sistemas convencionales de producción: teoría, estrategias y evaluación. Ecosistemas. Revista científica de ecología y medio ambiente. , 3-12.

Altieri, M., & Toledo, V. (2011). The agroecological revolution of Latin America: rescuing nature, securing food sovereignity and empowering peasants. The Journal of Peasant Studies , 587-612.

Angella, G., Prieto, D., & Soppe, R. (2001). Eficiencia de riego en el área de riego del río Dulce, Santiago del Estero, Argentina. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. Agua, Vida y Desarrollo , 1-17.

Bartra, R. (1976). Introducción a Chayanov. Nueva Antropología. Revista de Ciencias Sociales , 49-70.

Bernstein, H. (2009). Agrarian questions from transition to globalization. En A. Akram-Lodhi, & C. Kay, Peasants and Globalization (págs. 239–261). Abingdon and New York: Routledge.

Caceres, D. (2004). Lógica práctica, estructura tecnológica y abordaje productivo. Una perspectiva dinámica. Revista Interdisciplinaria de estudios agrarios , 20-40.

Chayanov, A. (1974). La organización de la unidad económica campesina, Buenos Aires: Nueva Visión

Diotto, M., Sarandón, S., Lorda, M., & Flores, C. (2014). Construcción y aplicación de indicadores para evaluar la sustentabilidad en modelos de producción agrícola-ganaderos orgánicos en el área de secano del Partido de Patagones. En C. Albaladejo, N. Bustos Cara, & M. Gliscard, Transformaciones de la actividad agropecuaria de los territorios y de las políticas públicas: entrelazamientos de lógicas (págs. 379-392). Editorial de la Universidad del Sur, Ediuns.

Foladori, G., & Tommasino, H. (2000). El concepto de desarrollo sustentable 30 años después. Cadernos de Desarrollo e Meio Ambiente , 41-56.

Kay, C. (2001). Los paradigmas del desarrollo rural en América Latina. En F. Garcia Pascual, El mundo rural en la era de la globalización: incertidumbres y potencialidades. (págs. 337-430). Lleida y Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación.

Khusro, A. (1973). The Economics of Farm Size and Land Reform in India. Mandras: Macmillan.

Llambí, L. (1989). Emergence of capitalized family farms in Latin America. Comparative studies in society and history , 745-774.

Long, N., Van der Ploeg, J., Curtin, C., & Box, L. (1986). The commoditization debate; labour process, strategy and social network. Agricultural University of Wageningen , 30-70.

Masera, O., Astier, M., & Lopez, S. (2000). Sustentabilidad y sistemas campesinos: cinco experiencias de evaluación en el México rural. Mundiprensa .

Paz, R., Rodriguez Sperat, R., & Gonzalez, V. (2010). Desarrollo territorial y eficiencia sistémica. El caso de la cuenca lechera caprina de Santiago del Estero (Argentina). Territorios , 111-134.

Rodriguez Sperat, R., Jara, C., & Manrique, L. (2014). La agricultura familiar en el desarrollo rural: continuidades y rupturas del paradigma neoliberal en Argentina y Colombia. Revista NERA , 86-106.

Sarandón, S. (2010). Evaluación de la sustentabilidad de sistemas agrícolas de fincas en misiones, argentina, mediante el uso de indicadores. Agroecología 1 , 19-28.

Sarandón, S., & Flores, C. (2014). Análisis y evaluación de agroecosistemas: construcción y aplicación de indicadores. En S. Sarandón, & C. Flores, Agroecología : bases teóricas para el diseño y manejo de agroecosistemas sustentables (págs. 375-411). Buenos Aires: Universidad Nacional de La Plata.

Schejtman, A. (1980). Elementos para una teoría de la economía campesina: pequeños propietarios y campesinos de Hacienda. Economía Campesina , 193-213.

Sevilla Guzmán, E. (2011). De la agronomía social de Chayanov al “marxismo neochayanoviano". En E. Sevilla Guzmán, La agroecología en el pensamiento marxista y libertario (págs. 121-130). La Paz: AGRUCO.

Shanin, T. (1973). The nature and change of peasant economies. Sociologia Ruralis , 139–171.

Tommasino, H. (2006). Sustentabilidad e indicadores: indicadores socioeconómicos en la producción lechera familiar. En H. Tommasino, & P. Hegedüs, Extensión; reflexiones para la intervención en el medio rural (págs. 101-120). Montevideo: UDELAR. Facultad de Agronomía.

Van der Ploeg, J. D. (2013). A Wider Array of Intercating Balances. En J. D. Van der Ploeg, Peasants and the Art of Farming: A Chayanovian Manifesto (págs. 48-77). Londres: Fernwood Books.

Van der Ploeg, J. D. (2010). Nuevos Campesinos. Campesinos e imperios alimentarios. Barcelona: Icaria.

Van Der Ploeg, J. (2006). O modo de produção camponês revisitado. En S. Schneider, A diversidade da agricultura familiar (págs. 13-56). Porto Alegre: RS: UFRGS.